Whiskey
A Whisky/Whiskey az egyik legnépszerűbb égetett szeszesital. Gabona erjesztésével és lepárlásával készül, ilyen gabona például az árpa, kukorica, rozs, maláta vagy búza. A whiskey fajtáit különböző kategóriák alapján határozzák meg, ilyen az összetétel, a lepárlás módja, eredetük, vagy az érleléshez használt hordók alapján. Whiskygyártó nemzet például Skócia, Írország, az Amerikai Egyesült Államok, Kanada és Japán. Az Európai Uniós szabályozás alapján a Whisky/Whiskey-t minimum 3 évet kell fahordóban érlelni. Típusát tekintve megkülönböztetünk kevert Whisky-t (blended whisky), gabonawhisky-t, hordóerősségű whisky-t, és egyhordós whisky-t(single barrel). A skót whisky-k jellemzően a kevert whisky kategóriájába tartoznak, ahogyan az ír whisky-k nagyobb része is. Fogyasztani önmagában szobahőmérsékleten ajánlott, minimálisan szénsavmentes vízzel hígítható az ital, azonban ha nem koktélként fogyasztjuk, úgy a jég nem ajánlott.