""
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Pálinka

A pálinka egy gyümölcspárlat, mely az Európai Unios szabályozás alapján eredetvédett megjelölést kapott, így ezt a nevet kizárólag Magyarországon és négy osztrák tartományban használhatják a készítők. A pálinkát általában gyümölcscefréből erjesztik és főzik. Magyarországon kizárólag az országban termett gyümölcsből vagy szőlőtörkölyből készülhet pálinka, 100% gyümölcstartalommal és minimum 37,5%-ös alkohollal kell rendelkeznie. A hordós és gyümölcságyon történő érlelésen kívül más ízesítés vagy édesítés nem megengedett. A szabályozásnak köszönhetően a pálinka 2013-ban bekerült a Hungarikumok közé. Fajtáit tekintve megkülönböztetünk kisüsti pálinkát, érlelt pálinkát, ágyas pálinkát, törköly pálinkát, gyümölcspálinkát és vadgyümölcspálinkát. Az egyes földrajzi területekről származó pálinkák minőségéből adódóan külön eredetvédett megjelölést kaptak, ezek a Szatmári szilvapálinka, a Kecskeméti barackpálinka, a Békési szilvapálinka, a Szabolcsi almapálinka, a Gönci barackpálinka, az Újfehértói meggypálinka, a Göcseji körtepálinka és a Pannonhalmi törkölypálinka. 
Rendezés: