Olaszrizling hegybor a klasszikus csopaki rizling karaktert testesíti meg. Jó ivású, finoman telt, elsősorban a gyümölcsösséget domborítja ki, de a csopaki vörös és meszes talajok karaktere egyaránt visszaköszön a borban. Könnyen értelmezhető, de nem egydimenziós.
A CSOPAK nem csak egyszerűen a Szent Donát birtok folyékony névjegye. Egy időtálló hazai klasszikus, melynek termőhelye, szőlőfajtái és stílusa számos csopaki generáció évszázados munkájának az eredménye. Egy olyan örökség, melyet ma már a metszéstől a palackozásig szigorú szabályok védenek és célja egy irányba mutat: egy olyan termőhelyi bor készítése, mely közvetíti Csopak egyedi mikroklímáját valamint márgás és vörös homokköves dűlőinek jellegzetes ízeit. Védett fajtái – az olaszrizling és a furmint – pedig e lehető legjobb közvetítők a feladatra. A szőlőt szakaszosan szüretelték és mozaik-szerűen válogatták a márgás és vörös homokköves dűlőkről. Ökológiai alapanyag, kézi szüret. A bogyózást és zúzást rövid héjon áztatás, kíméletes préselés, majd tartályos erjesztés és 6 hónapos finom seprős érlelés követte.
|