Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mátyás a kihívó!

Mátyás a kihívó!

Sokáig azt mondtam kétféle ember létezik: az aki szereti az Unicumot és az aki nem. Ez persze egy rémes leegyszerűsítés a részemről, hiszen a képlet ennél jóval bonyolultabb. Van aki szereti az Unicumot, van aki megissza az Unicumot, van aki nem szereti az Unicumot, de iszik Jagert, van akinek mindegy csak a keserű legyen és persze van aki egyiket sem kedveli. Hogy most még bonyolultabb legyen a helyzet, itt van a legújabb kihívó a Mátyás keserű is.

Van az emberekben egy képesség, amit én úgy nevezek “alkoholtudatosság”. Ez hosszú hosszú évek alatt alakul ki, általában elég sok buktatón keresztül. Rengeteg italt meg kell kóstolni, rengeteg átmulatott éjszaka traumáját kell feldolgozni mire eljutunk oda, hogy magabiztosan állíthassuk egy italról, hogy szeretjük vagy sem. Ez a keserűk, vagy gyógynövénylikőrők esetén azonban viszonylag gyorsan kialakul. Unicum vagy Jager? Tedd a szívedre a kezed, elég magabiztosan tudsz erre válaszolni, sőt feltételezem emlékszel az első Unicumos élményedre (főleg ha nem szereted) vagy egy Jageres delíriumban töltött sztorit is el tudnál mondani.

Az én viszonyom ezekhez az italokhoz elég változatos. Fiatalon a balatoni nyaralásokkor a szülők állandóan Unicumoztak. Hogy azért tették-e mert ezt szerették, vagy mert akkoriban nem volt más, azt nem tudom. Én kis csínyként szívesen nyalogattam bele a poharukba. Persze rohadtul nem ízlett, de kit érdekelt akkor amikor az adrenalin az egekbe szökött, mert valami tiltott dolgot követhettem el. Aztán jöttek a főiskolás évek. Az unicum sör kombók leginkább a berúgást segítették elő, nem a kúlturált alkoholfogyasztást. Mondanám, hogy nem tudom miért csináltam, de hazugság lenne. Jól akartam magamat érezni (persze ez relatív, mert a másnappal sosem számoltam). Aztán eljött a pont, amikor az Unicumot felváltotta a Jager. Emlékszem, a főiskola utolsó éve után a haverokkal Horvátországba mentünk nyaralni és valaki Jagert hozott, amit mélyhűtőben tárolva jéghidegen fogyasztottunk. Ez elég jó élmény volt úgyhogy megmaradtunk ennél azután is hogy hazajöttünk.

Aztán a keserűk/gyógynövénylikőrök elfelejtődtek, probálkoztam, kalandoztam. Volt olyan ital, amivel csak egyéjszakás kalandom volt, volt amivel rövidebb hosszabb ideig kitartottunk egymás mellett, de akárhogy is volt időnként még “összefutottunk” az Unicummal és a Jagerrel is, de már korántsem volt ugyanaz. Ahogy múltak az évek, valami nosztalgia fogott el és hát a rendszeres heti sörözéseken a Moszkvatér bisztroban (isten nyugosztalja) előkerült újra az Unicum. Persze nem úgy mint a főiskolán (töménytelen mennyiségben), hanem odafigyelve, ízlelgetve de továbbra is sör mellé, csak nem annyi. Akkor jöttem rá, hogy a piák jönnek mennek attól függően mi éppen a sláger, de azért a tradícionális (nekem tradícionális) italok maradnak. Mára már csak ajándéknak veszem őket, de amikor rájuk nézek mindig ezernyi élmény tör fel bennem.

Na de miért is írtam ezt le?! Mert hát ez egy idilli állapot volt. Jager vagy Unicum, Unicum vagy Jager. Egyszerűnek tűnő döntés, főleg ha ismeri magát az ember. Mára viszont ez sem ilyen egyszerű, mert akadt egy kihívó, aki ebbe a páros meccsbe beleszállt. A Mátyás keserű. Nem tudom, ha annak idején elérhető lett volna ez az ital, akkoris ugyanilyen viszonyom lenne-e a másik kettőhöz, vagy ha mondjuk ezzel ismerkedem először ennél maradok. Mert hát tudja ugyanazt mint a Jager, és ugyanúgy hazai, mint az Unicum. Kicsit mindkettő, mégis egyedi. Hogy party itallá válik vagy inkább, belvárosi értelmiségi merengések kísérőitala lesz-e, netán ajándéknak veszik majd az emberek és teszik fel az italospolcra vendégvárónak azt még nem tudom megítélni. De egy biztos, van olyan jó mint a másik kettő, ezzel pedig megnehezíti a döntést. Unicum vagy jager vagy Mátyás keserű.

Az, aki szereti keserűket és gyógynövényitalokat ezt is szeretni fogja. Az, aki egyiket sem szerette szánjon egy kis energiát Mátyásra, hátha ez bejön. Az, aki alkalmi fogyasztója a keserűknek és gyógynövénylikőröknek és megunta már a Jager vagy Unicum párharcot, de egyikkel sem igazán elégedett, örülhet, itt a harmadik út. 

Az, aki pedig határozottan letette a voksát az Unicum vagy a Jager mellett, javaslom próbálja ki ezt is, mert simán lehet hogy újra kell gondolnia.  Ejj de nem lennék most fiatal:).

Ha még nem tetted akkor próbáld ki a Mátyás keserűt a boltjainkban, vagy rendelnd meg online a webshopból! Javaslom egyszerre többet rendelj, mert úgyis ízleni fog és kelleni fog még belőle a szállítás meg 20.000 felett ingyenes :)