Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Fehérborszőlő fajták: miből készülnek a legjobb magyar fehérborok?

Fehérborszőlő fajták: miből készülnek a legjobb magyar fehérborok?

Mik a legelterjedtebb fehérszőlő fajták itthon? Mi okozza, hogy egy bor savas, könnyed vagy épp illatos? Keressük meg ezekre a kérdésekre együtt a választ cikkünkben!

A fehérborokat a világ minden táján jellemzően, de nem kizárólag, fehér szőlőfajtákból készítik. Léteznek azonban olyan ritka „blanc de noir” borok, amelyeket kékszőlőből állítanak elő, de a fehérborokra jellemző feldolgozási módszerrel készülnek. Ezeket a borokat nem hagyják együtt erjedni a szőlő héjával, így a bogyók nem adják át színüket. Ami ezeket a borokat összeköti, az a fehérborok lelkének és lényegének tekinthető savasság.

Fehérbor stílusok

A fehérborok két fő stílusra oszthatók:

1. Érlelés nélküli fehérborok

Az első csoportba tartoznak a ma divatos, üde, friss savú borok, amelyek gyümölcsös illat- és ízjegyekkel rendelkeznek. Ezeket a borokat érlelés nélkül, a szüretet követő első-második évben fogyasztják. Jellemző szőlőfajtáik az illatos, aromagazdag fajták, mint például a sauvignon blanc, az Irsai Olivér, a cserszegi fűszeres, a királyleányka és a muskotály. E borok aromatikáját erősen meghatározzák a szőlőből származó jegyek, például a zöld alma (chardonnay), az egres, a spárga (sauvignon blanc), vagy a citrusfélék (rajnai rizling) karaktere. Ezek az élénk, lendületes borok gyorsan elkészülnek, és fiatalon a legélvezetesebbek. A Kárpát-medencében ideális termőhelyeik a Mátra, a Bükk, Etyek–Buda, Mór és Pannonhalma vidékei.

2. Fahordós érlelésű fehérborok

A második stílus a fahordós érlelésű száraz fehérborokat foglalja magában. A hordós érlelés során ezek a borok melegebb, kevésbé élénk karaktert kapnak, mivel az oxigén kerekebbé és barátságosabbá teszi őket. Itt a borászoknak már a szőlő koncentrációjára is nagyobb figyelmet kell fordítaniuk, mivel a túlzottan könnyed borok nem alkalmasak a hordós érlelésre. Az ilyen borokban gyakran fedezhetők fel az érett alma, körte, őszibarack, édes mézdinnye vagy csonthéjas gyümölcsök aromái. A hordós érlelés során tejszínes, vajra emlékeztető illatok és ízek is kialakulhatnak. Ezek a borok gyakran furmintból, hárslevelűből, olaszrizlingből, juhfarkból, a nemzetközi kínálatban pedig chardonnay-ből vagy viognier-ből készülnek. Sokkal tovább érlelhetők, mint a pórusmentes tartályban érlelődött társaik, és különösen szép borok születnek vulkáni talajon, például a Badacsony, a Somló, a Mátra, Eger és Tokaj borvidékein.

Kedvet kaptál a kóstoláshoz? Szeretnéd tesztelni a tudásod? Itt a lehetőség! Görgess lejjebb és vásárolj kedvedre kiváló magyar borokat csupán csak pár kattintással!