Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Áprilisi BORangolás I. - Pannon borrégió

A vidék szinte teljes egészében dombvidék, elterülve a Mecsek alján és a Villányi-hegység területén, ahol a sok napsütés és az erőteljes mediterrán klíma a jellemző.

Magyarország első teljes értékű eredetvédelmi rendszere Villányban jött létre. A villányi védett eredetű borok szimbóluma a kikerics, ami a villányi borok védelmét és hitelességét jelképezi. A borvidék ma különös figyelmet szentel a cabernet franc fajtának, mely az 1990-es években történt telepítése óta különösen népszerűvé vált és a legszebb borok alapanyagává vált. A kizárólag cabernet francból készült borokat villányi franc néven is eredetvédelem övezi.

A Szekszárdi borvidék mellett található Tolnai borvidék is fokozatosan fejlődik a korábbi, kissé elfeledett állapotából. A csodás pincefalvak újjáélednek, megújulnak, ami lehetővé teszi a borturisták számára, hogy újra felfedezzék az ország déli részén található borvidéket. A tolnai szőlőültetvények jellemzően enyhe lejtésű, kedvező, déli fekvésű, védett domboldalakon, lankákon találhatók. A borvidék főbb talajképző kőzete a lösz, míg a domináns talajtípusok a barnaföldek és a Ramann-féle barna erdőtalajok. A Tolnai borvidék rendkívül gazdag napfényben. Domborzata, talajadottságai, éghajlata és vízrajza alapján a kiváló szőlőtermesztő területek közé tartozik. A Dunán hajózva sokan úgy vélik, hogy ez az egyik legszebb táj Magyarországon. A borvidék borai tüzesek, magas alkoholtartalommal, testesek, kellemes savakkal és ízgazdagok. A főbb szőlőfajták közé tartozik a chardonnay, sauvignon blanc, rajnai rizling, kékfrankos, zweigelt és merlot.