Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Áprilisi BORangolás III. - Felső-Magyarországi Borrégió

Áprilisi BORangolás III. - Felső-Magyarországi Borrégió

Barangolj velünk Magyarország soron következő csodás borrégiójába, ahol elkalauzolunk a bikavér, az ottonel és tramini világában! 

Magyarország legmagasabban fekvő szőlőültetvényeit foglalja magában a Bükk és a Mátra hegységei között elterülő Felső-Magyarországi Borrégió. A terület mintegy 13000 hektáron terül el, és három borvidék tartozik ide: a Bükki, az Egri és a Mátrai borvidék, melyek igen változatos szőlőfajtákat termelnek, a leánykától a cabernetig és a traminiig.

A Felső-magyarországi borrégió egyedi jellegzetessége, hogy a szőlőültetvények általában 200-300 méteres magasságban, magas fennsíkokon vagy a hegyek lankás oldalain találhatók, míg a Nagy-Eged-hegy oldalában akár 500 méteres magasságban is termelnek szőlőt.

Kiemelkedő fehérborok készülnek itt, többek között olaszrizlingből, leánykából, ottonel muskotályból, szürkebarátból, sauvignon blancból és chardonnayből. Az Egri borvidékhez vezető úton, amely másfél órányi autóútra van a fővárostól, kiváló borok és gasztronómiai élmények mellett a város gazdag kulturális öröksége és természeti szépsége is várja a látogatókat. A borvidéken számos négyszáz éves pince sorakozik, közülük az egyik legérdekesebb a püspökségi pincerendszer, amelyet vezetett túrák keretében be is lehet járni.

Az Egri borvidék ikonikus bora az egri bikavér, amely legalább három szőlőfajta házasításából készül, főként kékfrankosból, valamint helyi és nemzetközi kékszőlőfajtákból. Az egri csillag hasonlóan a bikavérhez hazai szőlőfajták házasításából készül, könnyen fogyasztható, gyümölcsös fehérbor.

A régió legjobb pincéi ma Egerben és környékén találhatók, de ha csak egy nap áll rendelkezésre a helyi borok felfedezésére, érdemes felkeresni a folyamatosan megújuló Szépasszony-völgyet, ahol számos prémium borászat található. A természetkedvelőknek ajánlott elzarándokolniuk az Egertől északkeletre fekvő Nagy-Eged hegyre, ahol Európa egyik legmagasabban fekvő szőlőültetvényei találhatók.