Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Áprilisi BORangolás II. - Balaton borrégió

A Balaton környékén a borkészítésnek több mint kétezer éves hagyománya van. Még az ókori rómaiak is felismerték a pannóniai talaj és a balatoni klíma előnyeit, és ezért választották ezt borászati célra kijelölt területnek. A Balaton északi partján, különösen a vulkanikus talaj és az egyedi klíma kiemelkedő szőlőtermelést tesz lehetővé, ami vonzza a borászokat és borfogyasztókat egyaránt. A Balatoni Borvidék hat borászati régiót foglal magában: a Badacsonyi, a Balatonboglári, a Balaton-felvidéki, a Balatonfüred–Csopaki, a Nagy-Somlói és a Zalai.

A Balaton környéke tökéletes környezetet biztosít a szőlőtermesztéshez. A nagy vízfelület visszatükrözi a napfényt, és megfelelő páratartalmat és hűvösebb nyarakat biztosít. A Balaton medencéjét a környező hegyvonulatok (a Bakony, a Zalai- és a Somogyi-dombság) védi az időjárás szélsőségeitől. A terület földtanilag igen változatos, a vulkanikus eredetű bazaltos és mészkőmálladékos rétegek mellett megtalálhatóak a különböző erdőtalajok, dolomit és pannon homok.

Bár a régiót leginkább a fehérborairól ismerik, egyre több borvidéken kezdenek el vörösborokat is termeszteni.

A Badacsony például az északi part egy jól látható hegysége, és egyben a Balaton egyik legismertebb látványossága. Lejtőin található a 1700 hektáros szőlőültetvény, sok csárdával és borászattal, így ez az egyik legismertebb borrégió. A Badacsony egy kihunyt vulkáni hegy, melynek tápanyagban gazdag bazalttalaja és a tó visszaverődő napfénye ideális környezetet teremt a bortermesztés számára.

A Balatonboglári borvidék, más néven a Dél-balatoni borvidék, a déli parton terül el, messze Somogy megyébe nyúlik. Szinte az egész déli partsáv mentén elterül, és Balatonboglár, Balatonlelle és Szőlősgyörök települések is részei. Itt fehér és vörös borokat is termesztenek összesen körülbelül 2600 hektáron. Erőteljes, magas alkoholtartalmú és kiváló minőségű borok készülnek ezen a vidéken. A rendszerváltást követően jelentős fejlesztéseket hajtottak végre a szőlőtermesztés területén, így mára már számos kiváló minőségű bor születik a Dél-balatoni régióban.