A gin készítése és 5 egyedi gin
A gin egy népszerű desztillált szeszesital, amelyet a borókabogyó domináns íze jellemez, elsősorban a különleges ízéről és a koktélokban való sokoldalú felhasználhatóságáról ismert. Merüljünk el a gin főbb jellemzőiben, fajtáiban, történetében, gyártási módszereiben és összetevőiben.
Egy tisztességes (azaz desztillált) gin előállításához kétlépcsős folyamatra van szükség - először egy alap "semleges szeszes italt" készítenek, majd ezt magvakkal, bogyókkal, gyökerekkel, gyümölcsökkel, gyógynövényekkel és fűszerekkel - összefoglaló néven "botanikai anyagokkal " - ízesítik.
Főbb jellemzői:
- Botanikus íz: A borókabogyó adja a gin elsődleges ízét, amely a fenyő és a citrusfélék egyedi keverékével válik egyedivé.
- Tiszta és színtelen: A gin általában tiszta és átlátszó, bár egyes hordóban érlelt ginek enyhe aranyszínű árnyalatot kaphatnak.
- Változatos erősségű: A gint különböző alkoholtartalommal gyártják, 37,5% és 50% ABV (Alcohol By Volume) között, a legtöbb esetben 40% és 47% között. Például ahhoz, hogy az Egyesült Államokban ginnek minősüljön a szeszes ital, legalább 40 térfogatszázalék alkoholtartalmúnak kell lennie.
A gin története
A gin története a középkorig nyúlik vissza, amikor eredetileg gyógyitalként alkalmazták. A szerzetesek és alkimisták készítették szerte Európában, különösen Flandriában és Hollandiában, hogy a szőlő- és gabonapárlatokból aqua vita-t biztosítsanak. Első említése egy 13. századi flamand kéziratban történt, ahol egy "geneverrel" ízesített szeszes italról írtak. Az 1600-as évekre a hollandok komolyan elkezdtek gint gyártani, csak Amszterdamban több száz lepárlóüzem működött.
A gin a harmincéves háború idején vált népszerűvé, amikor a holland földön harcoló brit katonákat gin fogyasztásával "holland bátorsággal" erősítették. Nem kellett sokáig várni, hogy ez a kedves szeszes ital nagy ugrásokkal átugorja a La Manche-csatornát, s hamar igazi szenzáció kerekedett körülötte. A 17. század második felében és a 18. század első éveiben a gin gyorsan népszerűvé vált Angliában, és megszilárdította azt a kapcsolatot, amelyet a gin a mai napig élvez ezzel a nemzettel. Idővel aztán a gin tovább fejlődött, és az előállítási módszerei javultak, ami különböző stílusok kialakulásához vezetett.
Gin készítése
A gin készítői az erjeszthető alapanyag előállításához szárított, előkészített gabonaféléket - például pelyhesített kukorica- és búzamalátát - vízzel és élesztővel keverik össze, majd a keveréket ezután erjedni hagyják. Az erjedés után a keveréket leszűrik, a leszűrt keveréket pedig desztillálják, összegyűjtik és szétválogatják. A terméket ezután vízzel hígítják a kívánt alkoholtartalom eléréséhez, végül pedig palackozzák. Így lesz a gin fogyasztásra kész rövidita.
A gin lepárlásának többféle módszere létezik, amelyeket a gin lepárlók az etanol tisztítására és a növényi összetevők termékbe való bejuttatására használnak:
- Desztilláció: A gint semleges szeszes ital lepárlásával állítják elő, amelyet általában olyan gabonafélékből nyernek, mint az árpa, a búza vagy a kukorica. A szeszes italt ezután újra desztillálják botanikai anyagokkal, például borókabogyóval, korianderrel, angyalgyökérrel, citrusfélék héjával vagy más fűszerekkel és gyógynövényekkel.
- Áztatás, avagy a maceráció: Egyes gingyártók macerációs technikát alkalmaznak, amikor a botanikai anyagokat a lepárlás előtt az alappárlatban áztatják, hogy kivonják belőlük az ízeket. Ennél a technikánál a lepárló az etanolt és a növényi anyagokat egy pot stillben keveri össze - egy hőforrás fölött elhelyezett fémtartályban.
- Gőzinfúzió: Ez a módszer hasonlít az áztatáshoz, és szintén az etanol lepárlóba helyezésével kezdődik. Ahelyett azonban, hogy a növényi anyagokat közvetlenül az etanolba kevernék, azokat egy kosárban vagy zsákban függesztenek a lepárlóba folyadék fölé. Ahogy az etanol felmelegszik és elpárolog, a gőz áthalad a kosárban lévő botanikai anyagokon, felvéve azok ízét és aromáját.
- Vákuumdesztilláció: Ez alapvetően a "steep & boil" módszer, de ahogy a neve is mutatja, a szeszes italt a növényi anyagokkal együtt vákuum alatt újra lepárolják, így csökkentve az etanol alkohol forrás-hőmérsékletét.
A gín típusai
Többféle gin létezik, mindegyiknek megvannak a maga egyedi jellemzői. Néhány a leggyakoribb típusok közül:
- London Dry Gin: Ez a legelterjedtebb angol eredetű ginstílus, amely szárazságáról ismert. Neve ellenére bárhol előállítható, és jellemző rá, hogy a lepárlási folyamat során botanikai anyagokat (a boróka, a citrusfélék, az angyalgyökér és a koriander) használnak, a lepárlás után pedig nem engedélyezett a további édesítés.
- Plymouth Gin: A dél-angliai Plymouth kikötővárosából származó, alacsonyabb alkoholtartalommal palackozott gin kissé édesebb profilú és kevésbé hangsúlyosan borókás ízű, mint a London Dry Gin.
- Old Tom Gin: Ez egy régebbi ginstílus, melynek népszerűsége újjáéledőben van. Gazdag, malátás szájízzel és határozott citrusos édességgel rendelkezik, és amelyet néha hordókban vagy hordókban érlelnek. Gyakran használják olyan klasszikus koktélokban, mint a Tom Collins vagy a Martinez.
- Genever: A genever (vagy jenever) a modern gin holland előfutára, amely a XVI. századi Hollandiából származik. A genever gazdagabb, mint az angliai eredetű ginek, sós, földes, malátás íze van.
- New Western gin: A gin új kifejezései látszólag naponta jelennek meg világszerte, Spanyolországtól Japánig, Brazíliától az Egyesült Államokig. Ezek a ginek a borókán túli botanikai ízek kiemelésére összpontosítanak, ami az ízek változatosabb skáláját eredményezi. Nem hagyományos botanikai anyagokat, például gyümölcsöket, fűszereket vagy gyógynövényeket is tartalmazhatnak. A London Dry stílus hagyományos botanikai kötöttségeitől megszabadulva sok kortárs gingyártó a földrajzi elhelyezkedésük közvetlen tükörképeként készíti szeszesitalát, helyi anyagokat felhasználva.
Fontos megjegyezni, hogy ezek általános leírások, és a különböző gingyártók saját egyedi módszerekkel és összetevők kombinációjával dolgozhatnak, ami az ízek és stílusok széles skáláját eredményezi.
5 egyedi és exkluzív gin márka
Wild Child gin
A “szellem szabadsága” előtt tisztelgő Wild Child gin alapját az az alappárlat képezi, amelyet a Sash & Fritz vodkához állítanak elő. A különösen finom, lágy és krémes szeszesitalt német búzából és forrásvízből desztillálják klasszikus és néhány, a borászatból ismert különleges munkafázis segítségével. A különböző botanikai anyagokat egymás után, különböző hőmérsékleten hagyják macerálódni. Az ezt követő lepárlás során nagy gondossággal járnak el, és rendszeresen ellenőrizik a hőmérsékletet és a kapott párlatot. Wild Child gin igazán egyedi illat- és ízszerkezettel rendelkezik, különlegességét három fő komponense az Earl Gray tea, a rozmaring és a bergamott adják, melyek a borókával és más gyógynövényekkel együtt egyensúlyban vannak, így biztosítva egy friss, földes és kissé vad ízprofilt.
The Illusionist
Az németországi The Illusionist gin izgalmat és innovációt visz a hagyományos ginkészítés világába. A márkát létrehozó barátok, a müncheni Tim és Max 2015-ben hosszas tervezés, kísérletezés és kóstoltatás nyomán dolgozta ki ennek az új típusú ginnek a koncepcióját, egy mélykék és szűretlen, gint, amelyet egy különleges gyümölcsös és virágos test jellemez. Eleinte egy házi készítésű, régi laboratóriumi üveg hűtőből és használt anyagokból alakították ki az első főzdéjüket, ami 2018-ban esett egy korszerűsítésen egy réz-lepárló üzembe helyezésével.
Összesen 16 féle, kézzel válogatott botanikai összetevőt használnak, így biztosítva a 45%-os alkoholtartalom ellenére is sima és nem tolakodó ízvilágot. Minden felhasznált botanikai anyag a legmagasabb minőséget képviseli és válogatott beszállítóktól származik.
A The Illusionist gin szezonálisnak tekinthető, ami annak az elkötelezettségnek az eredménye, hogy csak a legjobb, ideális mezőgazdasági körülmények között szüretelt növényeket szerezzék be. Ez csodálatosan mulandó jelleget kölcsönöz a The Illusionist ginnek, a téli és nyári szüretek közötti finom eltéréseknek köszönhetően minden egyes tétel egyedi jelleget hordoz magában.
Agárdi gin
Az Agárdi Pálinkafőzde több mint 20 éve Magyarország egyik vezető prémium ital manufaktúrája a Velencei-tó fővárosában, Agárdban. Ahogy pálinkáikat, úgy gineiket is a minőségre való törekvés jellemzi, s nem a mennyiségi gyártás a céljuk. Éppen ezért csak a legjobb összetevőket használják fel az Agárdi ginek készítésénél, s a legmodernebb berendezések segítik a munkájukat, ami semmit sem érne a kiváló alapanyag, és a bennünk élő alkotó szenvedély nélkül. Készítenek “Sloe-típusú”, azaz köménnyel ízesített, valamint természetes és fenntartható alapanyagokból előállított organikus Agárdi gint is.
Búzavirág gin
A Búzavirág gin készítői már több évtizede foglalkoznak párlatok gyártásával és értékesítésével. Így amikor Magyarországon egyre nagyobb népszerűségre tett szert a gin, a tolnai Györköny faluban otthonra talált csapat elhatározta, hogy létrehoznak egy magyar gint, amire mindannyian büszkék lehetünk. Több évig tartó kísérletezést követően 2019-ben születetett meg a Búzavirág gin. A névadó búzavirág szirmait is felhasználják fel a gin készítése során, mely nem csak gyógynövény, de természetes szinezőanyag is, neki köszönheti ez a gin a különlegesen szép egyedi színét.
A györkönyi pincehegy lankáin található az üzemük, ahol tapasztalt lepárlómesterek és tanácsadók segítségével történik a gin készítése, míg végül a palackozás Budafokon történik. A Búzavirág gin különlegessége abban rejlik, hogy a gabona mellett borpárlatot is használnak vivőalkoholként, mely nagyban hozzájárul gin különleges ízéhez. Az alapszeszben külön-külön, meghatározott ideig áztatják a fűszereket, s a legmodernebb technológiával rendelkező, 500 literes, tornyos lepárlóban újra desztillálják. Higítással érik el a megfelelő alkoholfokot, majd hozzáadják az extra búzavirág szirmokat, így érve el a védjegyükké vált világoskék színű gint.
Gay Hussar gin
A Gay Hussar (Víg huszár) gin szokatlan neve magyarázatra szorul. London Soho negyedében működött egy magyar étterem, ami 1953-ban nyitotta meg kapuit, s 2018-as bezárásáig. Az éttermet Victor Sassie nevű szakács volt, aki Budapesten Gundel Károly éttermében tanult és dolgozott. Aztán 2022-ben Ihászi Dániel pálinkamester miután kitanulta a gin-készítés tudományát, létrehozta Gay Hussar gint, így állítva emléket az ikonikus londoni étteremnek. A végeredmény nem egy átlagos gin lett, ugyanis már az első évben aranyérmes lett The Spirit Business Spring Tasting 2022 versenyen. Ez a single shot technológiával készült (lepárlás után csak vizet adnak hozzá) gin a hazai alapanyagok mellett a Balkánról származó összetevőket tartalmaz